2018 Boek #57 Het Verdronken Land

“Dit is geen oefening. 
Laat je jas en tas liggen, verlaat de ruimte via de kortste weg en volg de aanwijzingen van de politie buiten. Gebruik geen liften. Ga geen onverlichte ruimtes binnen. Ze kunnen onder water staan. Schuil niet bij bomen of hoge gebouwen. 
Blijf kalm. Red jezelf. Wees voorbereid op het ergste.
Ik herhaal.
Dit is geen oefening.”

 

Titel:  Het Verdronken Land 

Dit boek won in 2014 de prijs voor het Beste Afgewezen Manuscript en is daarna opgepikt door Uitgeverij LetterRijn. 

Auteur:   Olga Ponjee
Ze schrijft voor games, won diverse prijzen met haar proza en zoekt naar nieuwe manieren om storytelling en moderne media te combineren.
Olga woont in een klein dorpje, samen met haar vrouw, haar man, twee zoontjes, twee katten, drieduizend boeken en een volledige historische kostuumcollectie. Als ze niet schrijft, metselt ze graag bakstenen muurtjes.
Genre:  Climate Fiction,Young Adult, Dystopian
Uitgever:  LetterRijn
Uitgave Datum:   12-10-2018
Uitvoering:  Hardcover
Isbn:   9789491875
Gelezen Taal:  Nederlands
Begonnen met lezen:  14-10-2018
Uitgelezen:  14-10-2018
Thema:   Ramp, Verraad, Wie is er te vertrouwen?
Belangrijkste Personages:   Loekie Laroes, Jacinto, Felix Rutgers van Rozenburg
Schrijfstijl:   Het verhaal gaat over 3 tieners, en is geschreven vanuit hun POV’s. Het speelt zich volledig af in Nederland en het herkenbare maakt dat dit boek lekker vlot weg leest.
Mening:   Afgaande op de cover, schat ik dit boek meer in als een kinderboek dan een Young Adult, echter het verhaal is op sommige punten echt wel te heftig voor een kinderboek, vandaar dat het zich wel classificeert als een YA. 

Het verhaal komt eng dichtbij. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat er in Nederland zo’n noodweer uitbreekt en alle dijken doorbreken zodat half Nederland overstroomt. Het is zelfs al een keer gebeurd (Watersnoodramp). Ook de politieke spanningen die verwoord worden in dit boek zijn redelijk actueel. Het zou zomaar allemaal echt kunnen zijn.

Loekie Laroes is degene die we het eerst leren kennen, een dochter van een Journaliste. Felix is de zoon van de premier en Jacinto moet het land ontvluchten met zijn ouders maar er zitten bepaalde dingen hem dwars.

Hoe dit zich allemaal ontvouwd, ga ik natuurlijk niet vertellen, ik kan je wel vertellen dat het een leuk, spannend boek is, waarbij je jezelf soms even moet bedenken dat dit niet echt is.

Rating   
Synopsis:   Nederland, de nabije toekomst. Een superstorm verwoest de dijken en zet een groot deel van het land onder water. Voedsel, medicijnen en huizen worden iedere dag schaarser, terwijl de vluchtelingenstroom vanuit het westen groeit. En dan wordt Emir Berk vermoord, de vooruitstrevende Turkse premier van Nederland, en is de paniek compleet.

Loekie Laroes, dochter van een beruchte journaliste, filmt per ongeluk de aanslag op Berk en wordt daarmee het volgende doelwit. In een van de vluchtelingenkampen ontdekt haar beste vriend, Jacinto Zondervan, een gruwelijk geheim. En Felix Rutgers van Rozenburg, zoon van een populistische politicus, wordt na een van zijn extravagante feesten ontvoerd door een radicale groepering.

Terwijl de toestand snel verslechtert, ontrafelen de drie tieners een complot dat de toekomst van heel Nederland in gevaar brengt. Zijn ze samen sterk genoeg om het tij te keren?

 

Geef een reactie