Books to Movie – Belle en het Beest

Tale as old as time, beauty and the beast

Beauty and the Beast is een traditioneel sprookje geschreven door Gabrielle-Suzanne Bardot de Villeneuve en uitgegeven in 1740.

Het boek

In het originele verhaal is Belle een van 6 kinderen. Alle kinderen zijn erg mooi, maar de jongste, Belle, is het mooist, het liefst, leest het meest en heeft een puur hart. Haar 2 oudere zussen zijn slecht, egoïstisch, ijdel en verwend. Ze pesten Belle en gebruiken haar meer als een bediende dan als hun zusje. Haar broers zijn  typische jongens, ze jagen graag en willen ook graag de beste wapens en de beste paarden.

De vader van Belle is rijk en kan zijn kinderen alles geven wat ze willen. Op een dag gaat hij met zijn boten eropuit en verliest hij al zijn rijkdom. Hij komt thuis, maar ze moeten leven in een klein huisje en ze moeten werken voor hun eten. Als er bericht komt dat 1 van vaders schepen wel teruggekeerd zou zijn naar de haven, gaat hij naar de haven toe en vraagt elk van zijn kinderen wat ze het liefste zouden willen hebben. De broers vragen om nieuwe wapens en goede paarden, de oudste zussen vragen om dure kleding en juwelen. Belle vraagt enkel om een roos, omdat ze die mooi vindt en ze niet groeien waar ze nu wonen.

De vader komt erachter dat zijn schip in beslag is genomen om zijn schulden af te betalen, en alsnog alles kwijt is. Hij kan dus niets meenemen voor zijn kinderen. Onderweg naar huis komt hij in een storm terecht en zoekt beschutting in een groot kasteel. In het kasteel staan tafels vol met eten en drinken en vader blijft de nacht. De volgende morgen als vader wil vertrekken, ziet hij de meest mooie roos en denkt aan Belle, als hij de roos mee wil nemen komt er een vreselijk beest dat vader dood wil hebben omdat hij na zijn vrijgevigheid het mooiste uit zijn tuin mee wil nemen. Vader smeekt om zijn leven en zegt dat hij de roos mee wilde nemen voor Belle. Het beest laat hem gaan, onder de voorwaarde dat hij of 1 van zijn kinderen later terug moet komen.

Vader gaat akkoord en krijgt de beste kleding mee voor zijn kinderen, samen met de mooiste juwelen. Als vader thuiskomt, probeert hij het geheim te houden voor Belle, maar ze komt er toch achter. Haar broers willen met het beest vechten, maar vader zegt dat ze dat niet zullen overleven. Belle gaat naar het kasteel en wordt rijkelijk ontvangen. Ze krijg alles wat haar hartje begeert en meer, ze is nu de baas van het kasteel en het beest is haar bediende. Hij geeft hij de meest prachtige kleding en het beste eten. Ze praten over alles en hebben lange gesprekken.

Elke avond vraagt het beest of Belle met hem wil trouwen, maar ze zegt elke keer nee. Daarna droomt ze over een mooie prins die haar vraagt waarom ze niet wil trouwen. Ze is ervan overtuigd dat deze prins ergens gevangen wordt gehouden in het kasteel en vindt de meest betoverende kamers op haar zoektocht naar de prins, alleen hem vindt ze nooit.

Na een aantal maanden krijgt Belle heimwee en wil ze graag naar huis, het beest laat haar naar huis gaan met een magische spiegel en een ring. Ze moet beloven om na 1 week weer terug te zijn, als ze 3x draait aan de ring zal ze meteen weer in het kasteel verschijnen. Met de spiegel, kan ze alles zien wat er in het kasteel gebeurd.

Eenmaal thuis, zijn haar zussen jaloers op haar kleding en Belle, goed als ze is, wil deze kleding delen met haar zussen. Echter, zodra Belle de jurken aan haar zussen geeft, worden het vodden, als Belle de jurken dan weer terug pakt, worden het weer prachtige jurken. Als haar zussen dan horen dat ze na 1 week weer terug moet zijn, proberen ze haar te overtuigen om nog 1 dag langer te blijven, hopend dat het beest zo boos op haar zou zijn, dat ze niet meer terug mag komen. Belle gaat akkoord omdat ze geroerd is door de (neppe) liefde van haar zussen.

Na die dag begint Belle zich schuldig te voelen en kijkt in de spiegel hoe het gaat in het kasteel. Ze ziet dat het beest half dood op de grond ligt, naast de rozenstruik en ze draait 3x aan de ring om meteen terug te keren. Ze huilt terwijl ze naast het beest zit, en ze zegt tegen hem dat ze van hem houdt. Zodra haar tranen het beest raken, transformeert hij tot de prins uit haar dromen. Hij legt uit dat een fee hem ooit betoverd heeft nadat hij haar niet liet schuilen voor de regen. Alleen echte liefde kon de vloek verbreken. Ze leefden nog lang en gelukkig.

Prachtig verhaal natuurlijk, maar niet helemaal zoals in de films!

De films

Er zijn 2 bekende films over Belle en het Beest, in 1991 heeft Disney een animatiefilm gemaakt, en in 2017 kwam een Live Action film uit.

In de Disney film is Belle enig kind, ze woont in een dorp met haar vader Maurice en Belle leest het liefst de hele dag. Gaston is een jonge man uit het dorp die graag met Belle wil trouwen, maar Belle wil dit niet. Maurice is een uitvinder en gaat met zijn uitvinding op weg naar een beurs maar raakt verdwaalt. Hij komt terecht in het kasteel van het beest, waar hij door het betoverde personeel met open armen ontvangen wordt, maar het beest is het er niet mee eens. Hij sluit Maurice op. Belle gaat op zoek naar haar vader en ruilt met hem van plek. Eerst is ze een gevangene van het Beest maar later krijgt ze steeds meer vrijheid (en zelfs een bibliotheek!). Ze mag overal in het kasteel komen, behalve in de zijvleugel. Als ze daar toch beland, rent ze weg. Onderweg wordt ze aangevallen door wolven en het beest redt haar. De band tussen Belle en het Beest wordt steeds sterker. Maurice is ondertussen de dorpelingen ervan aan het overtuigen dat er een beest in het bos woont in een kasteel, maar ze verklaren hem voor gek. Gaston ziet dat als een mogelijkheid en wil Maurice laten opsluiten zodat hij met Belle kan trouwen. Belle krijgt via de magische spiegel te zien wat er allemaal aan de hand is, en het beest laat haar naar huis gaan om voor Maurice te zorgen. Gaston komt erachter dat Belle weer thuis is en Belle laat hem de toverspiegel zien, hiermee laat ze het beest zien en Gaston wil niets liever dan het beest vermoorden. Hij stookt de andere dorpelingen op en ze gaan erop af. Belle en Maurice worden opgesloten in hun kelder. Als Belle vrij komt, gaat ze zo snel mogelijk naar het beest toe, maar Gaston heeft hem al zo ver verwond dat hij dood lijkt te gaan. Belle zit bij het lichaam van het beest en zegt dat ze van hem houdt, terwijl ze aan het huilen is. Haar tranen zorgen ervoor dat de vloek verbreekt en het beest verandert in een prachtige prins. Belle en de prins leven nog lang en gelukkig.

Ook de Live Action film van Disney wijkt af van het originele verhaal, maar heeft ook kleine afwijkende elementen van de versie uit 1991.

  • Haar vader is geen uitvinder, maar hij maakt complexe muziekdoosjes.
  • Belle is een uitvinder.
  • Het paard van Maurice keert terug naar Belle zonder Maurice, zo weet ze dat er iets is gebeurd met haar vader en gaat ze niet overal zoeken.
  • De achtergrond van Belle wordt wat verder uitgediept met magie.
  • De achtergrond van het Beest wordt ook wat verder uitgediept.
  • In de tekenfilm is chip er 1 van heel veel, in de live action film is chip enig kind.
  • Het liedje van Gaston is een beetje anders…
  • Het beest zingt ook!
  • Elke keer als er een blaadje valt van de roos, stort het kasteel een beetje in.

Ik ben in ieder geval verliefd op de live action film! 

Oh en die muziek!!!!!!!

Geef een reactie