Dungeons and Dragons – De verschillen tussen 3.5 en 5.0

Er zijn verschillende versies van Dungeons and Dragons

Ik speel het liefst 3.5, en daar geef ik ook mijn uitleg over, maar Killian speelt juist 5e. Wat zijn nou de grootse verschillen en waarom zou je 3.5 of 5e spelen?

1 Advantage en Disadvantage
Bij 5e heb je iets wat heet advantage en disadvantage, je rolt dus 2x en de laagste of de hoogste telt. Bij 3.5 krijg je gewoon meer minnetjes als je een disadvantage zou hebben. Situatie: Als je met je boog verder wil schieten dan je range aangeeft. Bij 5e geeft dat een disadvantage waarbij je dus 2x rolt en de laagste telt. Bij 3.5 krijg je bij elke zoveel meter extra minnetjes. Je rolt wel maar 1 keer.

2 Character sheet.
Voor 3.5 heb ik het character sheet uitgelegd, je hebt minstens 3 kantjes nodig en soms wel 4. Voor 5e gebruik je er in principe maar 1. Je kan voor 5e wel een extra sheet gebruiken voor bijvoorbeeld spells of de animal companion, maar that’s it.

3 Er zitten verschillen in de classes
De classes van 3.5 heb ik al eerder uitgelegd. De core classes in 5e : Bard, Cleric, Druid, Paladin, Sorcerer, Ranger, Rogue, Monk, Warlock, Wizard, Barbarian en Fighter. Zelfs in de races zit er een klein verschil, er is namelijk een Tiefling en een Dragonborn (soort halfdraak).

Tiefling zoals in de PHB.

4 Cantrips
In 5e kunnen spellcasters eigenlijk altijd een cantrip doen. Ze hebben hier geen spellslot voor nodig, hebben geen resources nodig en hebben geen beperking op de hoeveelheid. Dit zijn vaak geen krachtige spells die vanaf begin af aan al gecast kunnen worden.

5 Backgrounds
Op de Character sheet 5e zie je heel duidelijk 4 dingen die je moet invullen, een personality trait, een bond, een ideal en een flaw. Hiervoor staan al dingen waar je uit kan kiezen in het PHB 5e. Dit maakt je background een stuk duidelijker. In 3.5 zijn er wel idee├źn en opties te verkrijgen, maar je background maak je helemaal zelf. Je karakter komt toch ergens vandaan? Heeft toch een doel?

Dat was het weer voor deze week!

Heb je nog vragen?

Aanvullingen?

Laat het even weten!

Geef een reactie