Lipoedeem

Even een persoonlijk stukje…

Naast Fibromyalgie, zijn er nog een aantal andere dingen bij mij vastgesteld. In dit stukje wil ik graag meer vertellen over Lipoedeem. Wat is het? En wat betekent het voor mij?

Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Het is een aandoening die voornamelijk vrouwen (1 op de 10!) treft en meestal pas zichtbaar wordt aan het einde van de puberteit. Er ontstaan plaatselijke vetophopingen op heupen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën of de armen. Dit kan niet beïnvloed worden door gewichtsvermindering en sporten. Bovendien kunnen deze vetophopingen pijnklachten geven (van matige pijn tot ernstige pijn bij alleen maar een lichte aanraking) of de benen snel vermoeid raken.

Bij mij is het pas vastgesteld in 2016 (ik was toen 26). Er is altijd gezegd dat ik ‘gewoon’ moet afvallen. Meer bewegen, meer sporten, ik was gewoon DIK. Hierdoor was ik geraakt (veel gepest ook) dus ik ging op zoek, mijn BMI was in 2010 59! Dit valt in de categorie ziekelijk overgewicht, ik moest dringend afvallen want mijn gezondheid was in groot gevaar. Ik ben naar een arts geweest en een maagverkleining werd aanbevolen. Vreselijk! Begrijp me niet verkeerd, ik ben 40 kilo afgevallen, mijn BMI is momenteel 40. Ik val nog steeds (op het randje) in de categorie ziekelijk overgewicht, echter weet ik nu wat het probleem is. Ik viel af, dat was duidelijk. Mijn gezicht werd dunner, mijn bovenlichaam slonk een aantal maten en mijn broekmaat werd ook kleiner. Dit ging echter een stuk langzamer dan verwacht. Ook werd de pijn in mijn benen erger in plaats van minder. Je zou denken dat het moest verminderen, je draagt toch minder gewicht mee? Ik ging naar een huisarts, een andere aangezien ik verhuist was naar Leeuwarden, en legde hem mijn situatie uit. Mijn moeder had op tv een stukje gezien over een vrouw met lipoedeem, dus dit legde ik voor aan de arts. Hij had geen twijfels bij het horen hiervan en heeft mij gelijk doorgestuurd.

Lipoedeem bestaat uit 3 fasen. Dit is het beste te illustreren met dit plaatje:

Zelf bevind ik mij in Stadium 2. Helaas is Lipoedeem een chronische, niet curabele, veelal progressieve aandoening. Dit betekent dat ik mij uiteindelijk in Stadium 3 kan gaan bevinden. Opvallend is dat de vetophopingen zich alleen bevinden in benen en knieën, de enkels en de voet blijven ‘normaal’. Ook kan het zich bevinden in de armen (bij mij in mijn bovenarmen), maar de handen en de polsen blijven ‘normaal’.

De oorzaak van lipoedeem is niet bekent, het lijkt een erfelijke factor te hebben. Andere factoren die een rol kunnen hebben bij het ontstaan van lipoedeem zijn hormonale factoren. Het wordt in ieder geval niet veroorzaakt door teveel eten. 

De meest voorkomende symptomen van lipoedeem zijn:

  • Pijnlijke zware benen
  • Geen zwelling aan handen en voeten.
  • Dikke, ontvormde benen en/of armen
  • Vermoeidheid
  • Snel blauwe plekken
  • Cellulite
  • Boven- en onderlichaam schelen 2 of meer maten (ik heb boven maat M, onder met geluk maat XXL)
  • Drukpijnlijkheid van de ledematen
  • Toename gewicht in puberteit, bij zwangerschap, pilgebruik en overgang

De behandeling van Lipoedeem is een lastig punt. De pijn kan vermindert worden met pijnstillers, echter niet altijd. Er zijn verschillende therapie mogelijkheden en steunkousen zouden moeten werken (bij mij doet het alleen maar meer pijn, dus ik draag ze niet). Liposuctie zou een oplossing kunnen zijn, echter denken de verzekeraars er anders over, het zou alleen ‘cosmetisch’ zijn, en geen pijnvermindering opleveren. Blijven bewegen dan maar, het advies wat nu voornamelijk gegeven wordt bij deze diagnose. Blijven sporten, en dit opbouwen. Ik kan nog geen 30 seconden op de crosstrainer staan, dus ik zorg er nu voor dat ik elke dag 6000 stappen zet, door gewoon te lopen en de stappenteller op mijn telefoon aan te zetten. Loop ik meer, kan ik de volgende dag veel minder.

 

Wat een verhaal weer, ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb opgeschreven. Voor meer informatie kan je altijd even naar een van de site’s hieronder gaan (je mag mij ook altijd dingen vragen). En ik hoop dat als je de volgende keer een vrouw (of man.. want die zijn er ook) met dikke benen of armen ziet, dat je even nadenkt. Misschien heeft diegene wel een aandoening en kan hij/zij er weinig aan doen?

 

Bedankt voor het lezen!

 

Meer informatie?

https://www.lymfoedeem.nl/lipoedeem/verschijnselen/

http://www.huidtherapie.nl/lipoedeem/#oedeemtherapie

https://www.lipoedeem.org/

Geef een reactie