Voedselallergieën

Je kent het wel, een keer extra moeten niezen omdat er pollen in de lucht vliegen bijvoorbeeld. of jeuk krijgen omdat iets kriebelt. Maar wat nou als je hier altijd last van hebt? Wat nou als je allergisch bent voor dingen?

Ik ben allergisch voor heel veel. Bepaalde voedingsmiddelen, sommige huidproducten/ wasmiddelen en die vervelende pollen, ook wel bekend als hooikoorts. Wat er bij mij is vastgesteld: Hooikoorts, allergisch voor huisstofmijt, allergisch voor huisdieren, allergisch voor voedingsmiddelen en astma. Hoe ik ermee omga?

Hooikoorts

Meestal in de lente, als de bloemen vol in boei staan en de bomen weer groen worden, vliegen er overal kleine pluisjes in de lucht, uiterst irritant voor de meeste mensen. Voor mij betekent het dat ik zoveel mogelijk binnen moet blijven zitten. Dan heb ik er het minste last van, mits de ramen dicht zijn natuurlijk. Maar ik ben eigenwijs, en ga dus echt niet de hele lente binnen zitten! Daarom slik ik elke dag een antihistaminica tablet. Antihistaminica onderdrukt allergische reacties, het blokkeert de werking van het lichaamseigen histamine, dit komt vrij nadat het lichaam in contact is geweest met een allergeen.

Huisstofmijt allergië

Huisstofmijt is een heel klein witachtig beestje die tot de familie van de spinachtigen behoort. Ze zijn in principe onschadelijk, tenzij je er allergisch voor bent. Huisstofmijten voelen zich het beste thuis op donkere en vochtige plaatsen, bij een temperatuur rond de 25 graden. Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussen de ideale plek. In de herfst en de winter is er voornamelijk een toename van huisstofmijten, dus zal ik hier op dat moment het meeste last van hebben. Wat ik eraan doe? We hebben voornamelijk gladde vloerbedekking en zo min mogelijk gestoffeerde meubels en we wassen ons beddengoed minstens 1 x per week op minstens 60 graden. Ons huis is zo goed mogelijk geventileerd en onze slaapkamer is de koudste ruimte van het huis. We hebben synthetische dekbedden en kussen en drogen onze was in de wasdroger. Verder werkt de antihistaminica die ik eerder benoemd heb, de klachten ook te onderdrukken.

Huisdieren allergie 

Bij een huisdieren allergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie op huidschilfers en veren van dieren, ook in het speeksel en de urine van dieren bevinden zich allergenen. Maar, ik heb 4 katten en 1 hond in huis, hoe doe ik dat dan? Zoals eerder benoemd bij de huisstofmijt allergie, hebben we gladde vloerbedekking en zo min mogelijk gestoffeerde meubels. Er wordt zo goed als elke dag gestofzuigd in huis en de kattenbakken verschoont mijn vriend, zo kom ik zo min mogelijk in aanraking met de allergenen. Wederom de antihistaminica is mijn grote vriend in de bestrijding van de symptomen.

Voedselallergieën

Dit is voor mij de moeilijkste categorie, ik ben allergisch voor verschrikkelijk veel producten, waardoor ik bijna elk labeltje op elke verpakking moet lezen. Mijn lijstje: Fruit, rauwe groenten, tomaat, paprika en noten. Ook ben ik lactose intolerant. Bij een voedselallergie verloopt de reactie via het afweersysteem en worden de klachten veroorzaakt door een reactie op specifieke voedingsmiddelen. Het lichaam maakt hierbij antistoffen tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen.

Een lijst van allergische reacties

Kan ik dan wel gezond eten? Ja, natuurlijk! Ik vermijd de voedingsmiddelen waar ik allergisch voor ben, maar gekookte groenten kan ik bijvoorbeeld gewoon eten! (behalve paprika en tomaat dan..) Uit eten gaan daarentegen is vreselijk lastig, je maakt mij meer blij met een tripje naar de McDonalds dan naar een luxe restaurant, simpelweg omdat ik bij de McDonalds weet wat ik wel en niet mag. En verder? Ik lees goed de etiketten van producten en let er vooral op als er een product vernieuwd is! Het liefst kook ik zelf, maar als ik ergens anders eet dan geef ik mijn lijst met allergieën door, ook vraag ik om extra te letten op kruisbesmetting want als er op een snijplank eerst tomaat wordt gesneden (wat ik dus niet mag) en daarna de champignons voor mijn maaltijd (wat ik dus wel mag) dan mag ik de champignons ook niet meer, dit omdat het met elkaar in contact is geweest. Op feestjes vraag ik ook vaak of de naturel chips in een andere bak mag dan de paprika chips en of de mensen willen opletten dat ze niet met de hand waarmee ze net paprika chips hebben gepakt (en die dus onder de kruiden zit) ook even naturel chips pakken. Het is soms erg vervelend om alles te moeten vragen, en soms denk ik zelf ook, laat maar ik eet thuis wel, maar dit is niet altijd mogelijk. Ik kan er niks aan doen dat ik allergisch ben, vragen of iemand daar een beetje rekening mee houdt is niet zo erg, toch? Verder heb ik altijd mijn medicijnen bij me. Tot een aantal jaar geleden zat daar ook een epipen bij. Een epipen is een adrenaline injectie, dit zorgt ervoor dat de hartslag versnelt, de bloeddruk verhoogt en de bloedvaten vernauwt. Zodra deze gebruikt is, moet ik naar het ziekenhuis. Gelukkig heb ik de epipen nog nooit hoeven te gebruiken en daarom heb ik hem ook niet meer in bezit. Zodra ik een allergische reactie krijg, neem ik een extra tabletje Antihistaminica in, dar verzwakt de reactie en dan kan mijn lichaam er tegen vechten. Vaak ben ik daarna wel erg moe.

 

Later meer over mijn astma,
bedankt voor het lezen!