Dungeons and Dragons – Wat is het en wat heb je nodig?

Ooit gehoord van Dugeons and Dragons?

Nee?

Ik ook niet, tot het moment dat vrienden van ons ermee kwamen aanzetten en mijn vriend zijn wereld er nu bijna om draait. Maar wat is Dungeons and Dragons (DnD)?

Dungeons and Dragons is een tabletop roleplaying game. In een tabletop roleplaying game gaat het er eigenlijk om dat een speler beschrijft wat zijn karakter op dat moment doet door middel van erover te praten.

Hoe speel je dat dan?

Om te beginnen is DnD lastig uit te leggen. Er zijn in ieder geval verschillende versies op de markt momenteel. Wij spelen thuis versie 3.5 dus daar zal ik zoveel mogelijk over uitleggen.

Wat heb je nodig?

Players Handbook
Mijn setje DnD dobbelstenen

Om DnD te spelen heb je verschillende boeken nodig (Yay! Boeken!). Essentieel is The Players Handbook, in dit boek staan namelijk de verschillende Classes en Races die je kunt spelen. Je hebt namelijk een karakter nodig om DnD te spelen. Hiervoor gebruik je een Character Sheet. Op deze (4) a4tjes staat alles wat je karakter kan en mag, welke wapens je karakter heeft en wat je karakter aan gear bij zich heeft. Ik zal het proberen uit te leggen komende weken aan de hand van een karakter die ik zelf gemaakt (en gespeeld) heb. Ook heb je verschillende dobbelstenen nodig. Met de dobbelstenen speel je het spel. Je gebruikt ze bijvoorbeeld om te kijken of wat je wil doen, ook lukt en ook om aan te vallen of een ander karakter te overtuigen. Ook niet onbelangrijk is een Dungeon Master, iemand die het verhaal wat je gaat spelen heeft voorbereid en gaandeweg vertelt. Het aantal spelers hoeft niet zoveel uit te maken, maar naast de DM heb je ook (ongeveer) 2 tot 6 spelers nodig. Een potlood en een gum is iets wat je altijd gebruikt tijdens het spelen van DnD. Heb je alles bij elkaar? Dan leg ik volgende week uit hoe je een karakter maakt!

 

 

Elke week zal ik een aspect uitleggen van DnD en als er vragen zijn, ben je welkom om ze te stellen!

Geef een reactie